21. června 2015

Polaroid SuperColor 635CL


Polaroid Supercolor 635 CL - První opravdový Polaroid, který se nám dostal do ruky a měli jsme tu možnost ho vyzkoušet. Odfotili jsme tímto retro foťákem jeden černobílý a jeden barevný film. Mrkněte na fotky, které z tohoto fotoaparátu vycházejí a třeba se inspirujete...

Klasický ,,oldschoolový" Polaroid řady 600, který je víceméně automatický. Aparát má pevné ohnisko a při větší cloně (F11) je schopný zachytit velkou hloubku ostrosti, takže velká část fotografie je ostrá. V přední části přístroje můžete manuálně nastavit  světelnost scény. Fotoaparát také nabízí možnost makro fotografie, nebo naopak focení vzdálenějšího objektu. Před objektiv pouze přidáte jednoduchým přetažením přibližující předsádku (lupu).  Do Polaroidu se používají filmy od značky Impossible, na kterých musí být označení 600. Tato značka nabízí pro fotoaparáty Polaroid velkou škálu filmů. Ať už se jedná o různě barevný, nebo černobílý film. Také rámečky fotografie jsou různé (klasický bílý, barevný, zakulacený... stačí si jen vybrat). 
Doba vyvolání fotografie z Polaroidu trvá minimálně 8 minut u černo bílé fotografie a 45 minut u barevné. Kazeta s fotgrafiemi obsahuje integrovanou baterii, která pohání celý fotaparát a její kapacita je dostačující pro vytvoření 8 snímků (což je i počet snímků v jedné kazetě) za použití blesku. Film od Impossible je navíc mnohem více citlivý na počasí. Doporučujeme fotit ve vyšších teplotách, minimálně 10°C a po vyfocení zahřát. V létě a v interiéru by problém být neměl. Spuštění Polaroid SuperColor 635CL je velmi jednoduché - stačí vyklopit přední panel. V hledáčku je dioda, která signalizuje nabíjení blesku a jakmile zhasne, rozsvítí na těle zařízení zelená dioda - to signalizuje, že je fotoaparát připraven k focení. Spoušť Polaroidu má dvě možnosti - focení s bleskem nebo bez, respektive jsou tu dvě za sebou umístěná tlačítka spouště. Přední tlačitko se používá dvěma kroky: 1. aktivace blesku, 2. otevření závěrky (samotné focení). Zadním tlačítkem uskutečníte jen druhý krok, tj. vytvoření fotografie. 

Technické parametry 

  • Výrobce - Polaroid USA
  • Rozměry - 130 x 95 x 175mm
  • Objektiv - Polaroid 116mm, f/11
  • Čas závěrky - elektronická 1/4 - 1/200 sec
  • Ostření - 0,6 m až nekonečno
  • Expozice - automatická
  • Blesk - automaticky integrovaný
  • Film - Impossible řady 600 ve formátu 88 x 107mm
  • Napájení - zdroj umístěn v kazetě s filmem
  • Hmotnost - 580g (bez filmové kazety) 

Závěrečné hodnocení 


Miky: Na Polaroid a focení s ním sem se těšil už dlouho. Po prvním stisknutí spouště se mi fotgrafie popravdě vůbec nepovedla. Na fotce nebylo nic vidět a já už se lekl, že je s foťákem něco v nepořádku, ale vše bylo OK, to jen já fotil venku, když bylo tak
8° C. Poté, co jsem ho vyzkoušel doma, bylo vše jak má být. Výsledek byl neuvěřitelný, bylo to jako čekání u Vánočního stromku. Rychlost, s jakou fotka vyjela z Polaroidu, byla pro mě úplně neskutečná, oproti Instaxu je to vážně rychlost světla. 635CL je foťák, který bych si sebou vzal klidně na dovolenou, nebo ho u sebe nosil jako rychlý zachycovač zážitků. Není potřeba být bůhvíjak zkušený fotograf, abyste s ním mohli fotit a fotky byly dobré. Za mě 10 z 10 bodů.

Tomi: Abych pravdu řekl, jsem spíše zastánce nové éry Instaxů od FujiFilmu, proto jsem se do focení s Polaroidem příliš nehrnul. Když jsem dostal tu možnost poprvé držet v ruce Polaroid 635CL, byl jsem mile překvapen. Fotky byly o proti Instaxu úplně jiné, teplota vzduchu hodně ovlivňuje barvy na fotografii, proto je každá fotka jiná a velmi zajímavá. Rozhodně si dokážu představit ,,635" mít doma v pokoji a myslím, že by se na ní rozhodně neprášilo. Nová zkušenost, za kterou jsem moc rád! Velké plus pro mě  - mraky filmů, které jsou do Polaroidu k dostání. 






































Děkujeme HOMOBOT.cz


1 komentář: