13. března 2016

Mint InstantFlex TL70


Mint Instantflex TL70, nadčasová dvouoká zrcadlovka na instantní film, konkrétně na Fujifilm Instax Mini. Parádní kousek, který zaujme svým vzhledem, ale také ostrostí fotografie, kterou dokážete s TLkem pořídit. 






Na první pohled jednoduchý vzhled, ale již roky prověřený design starých dvouokých zrzcadlovek. Přední strana vás díky to mu jistě na první pohled zaujme. Svrchu blesk, ukrytý pod názvem "InstantFlex", který má svoje manuální tlačítko. Po jeho zmáčknutí se blesk vyklopí. Dále směrem dolů nalezneme dva objektivy, které mají pevné ohnisko f61mm a převrací obraz do hledáčku, takže si fotograf musí zvyknout na obrácenou perspektivu. Pod objektivy se nachází malé okénko, které zobrazuje světelnost ( tzn. - f/ 5.6, f/ 8, f/ 16, f/ 22, f/ bokeh). Toto nastavení volíte kolečkem pod objektivy fotoaparátu. Nakonec v pravém spodním rohu naleznete červené tlačítko spouště, které otevře závěrku a umožní nasvícení fotopapíru.  







Po levé straně InstantFlexu se nachází ostřící kolečko, které je velmi podstatnou součástí fotoaparátu, protože TL70 neumí ostřit automaticky (manuální ostření 45 cm). Dále zde najdeme talčítko s možností poexponování (ztmavení - symbol mínus) a nebo naopak přeexponování (zesvětlení - symbol plus) fotky.  Stiskem posledního tlačítka na této straně dáte pokyn pro vysunutí fotografie. Tlačítko ale funguje až po stisknutí spouště (červené tlačítko na přední straně).



Na zadní straně se nachází dvířka, která vyklopíte a naleznete pod nimi místo pro vložení filmové kazety, stejně jako jsme zvyklí u klasického Instaxu. I zde máte nakresleno, jak kazetu umístit do fotoaparátu. Jedna kazeta obsahuje klasicky 10 snímků a takzvaný ,,black list", který chrání fotomateriál před nasvícením.
Upozornění! - Dvířka s filmem neotevírejte, ani z fotoaparátu nevyndávejte krabičku s filmem, dokud máte ještě zbývající snímky v kazetě. Pokud tak učiníte a film vyndáte, je možné, že film osvítíte a o zbylé snímky přijdete.

Fotoaparát je poháněn dvěma tužkovými bateriemi, které se ukrývají na spodní straně aparátu a hned vedle nich je umístěn standardní stativový závit.





Od oddělání krytky až po finální fotku

1. Ochranná krytka pro objektiv se pouhým tahem odklopí a vyndá.
2.  Dvěma prsty zdvihnete vrchní stranu "Mint", odkud na Vás vykoukne fotografovaný objekt. Na středu uvidíte kříž, aby se Vám fotka lépe rovnala s horizonty. Také lze vyklopit pomocnou lupu pro lepší doostření.
3. Palcem, nejlépe pravé ruky, ostříte obraz a zároveň můžete nastavit, jak tmavá nebo světlá fotka bude.
4. Ukazováčkem levé nebo pravé ruky si zvolte světelnost objektivu - tlačítko se nachází na přední straně pod objektivy.
5. Pokud si jste jistí, že máte fotoaparát dobře nastavený a daný cíl skvěle ostrý - stiskněte nejprve červené tlačítko spouště. Tím otevřete závěrku a nasvítí se fotopapír.
6. Pro vyvolání a vyjetí fotky z aparátu stiskněte černé tlačítko na levé straně foťáku. V tu chvíli se fotografie vysune u hledáčku (na jeho zadní stěně).
7. Pak už stačí jen počkat několik sekund a stejně jako u Instaxu pomalu uvidíte, jak se fotka vybarvuje.









Stručné shrnutí Mint Instantflexu TL70

Na první pohled se Vám může zdát ovládání trochu složitější a  postup pro fotografování s TL 70 náročnější. Opak je však pravdou, jde jen o první seznámení a vyvolání první fotky. Foťák je plně manuální, vše záleží na Vás a na tom, jak si s fotkou vyhrajete. Fotoaparát je výborný pro interiérové focení. Díky závitu se dá připevnit na stativ, což jistě využijete u složitější expozice. InstaFlex TL 70 ale neztrácí hodnotu ani při focení venku, stačí dobré světlo a dílo je na světe. Vše je o fantazii fotografa, jak se říká: "záleží jaké má OKO".


Hodnocení Instantních Kluků

Tomi: Rozdělili jsme si testování Mintu na Interiér a Exteriér, na mě tentokrát vyšel Exteriér. Fotil jsem doma, ve studiu a využíval právě stativu a hraní si s ostrostí, někdy bylo až nezkutečné, co TLko dokáže. Rozhodně se těším na vyšší venkovní teploty a vyrazím ,,dvouokou" zrcadlovku vyzkoušet ještě ven. Vyšší cena odpovídá kvalitě a přesnosti aparátu.

Miky: Dvouoké zrcadlovky mě zajímají už dlouho, takže když jsem se dozvěděl o tom, že se na trhu objevil fotoaparát na instaxový film, doufal jsem, že se mi do ruky dostane velmi brzo. První setkání bylo jako první rande, oťukávání toho, co si můžeme dovolit. Jak už psal Tomi, já měl na starosti venkovní testování. Díky roční době jsem se toho trochu bál, ale vše dopadlo celkem dobře. Věřím tomu, že až se teplota vyhoupne přes 15 stupňů, budou fotky ještě lépe barevné. Venku se musí opravdu dávat pozor na nastavení otevření clony. Instaflex TL70 je zatím tím nelpším portrétovím instatním foťákem, co jsem kdy měl v ruce. Tomu, kdo to myslí s instantním focením opravdu vážně, by TL70 rozhodně neměla doma chybět!



Děkujeme HOMOBOT.cz za zapůjčení







Žádné komentáře:

Okomentovat