29. listopadu 2015

Jak fotit s Instaxem



Často se na nás valí dotazy co a jak nastavit, aby fotka z Instaxu byla povedená. V tomto článku Vám ukážeme, jak postupujeme my. Použili jsme nejprodávanější zástupce řady  Instax MINI 8 a Instax WIDE 210.




Je důležité je myslet na to, že foťáky Instax mají ostření s důrazem na střed kompozice. Tkaže nejde až tak o použití pravidla "zlatého řezu". Všechny fotoapráty Instax jsou automatické a to jak v délce otevření závěrky (nasvícení fotografie), tak ve vzdálenosti ohniska (vzdálenost od foceného objektu). I přesto máme jakožto uživatelé možnost si něco málo nastavit, např. trvalé zapnutí blesku, světlejší/tmavší fotka atd.

Jak fotit s Instax MINI 8


Ke spuštění MINI slouží malé tlačítko vedle objektivu, díky kterému se vysune objektiv. Poté musíme počkat, než se nabije blesk (cca 10 s). Následně namíříme objektiv směrem k místu, které chceme fotit a sledujeme vrchní stranu objektivu, kde jsou znázorněny symboly (domeček - tma, mrak - šero, malé slunce - jasno, velké slunce - velmi jasno, Hi-key - výrazně jemnější (prosvícenější). Instax Vám sám nabídne, jaké jsou světelné podmínky. Stačí jen pomocí ovladače (kolečko na objektivu) navolit symbol. Chce si dát pozor na stíny v kompozici. Když už tato situace nastane, je lepší nastavit o jedno políčko zpět nežnaopak. U Instaxu se nám osvedčilo fotografie spíše podexponovat. Aktivita blesku u tohoto modelu je trvalá, jen za jasného počasí se při stisknutí spouště neaktivuje. Deaktivaci blesku suplujeme jeho přelepením nepůsvitnou páskou. Hledáček jako u všech Instaxů není propojen s objektivem a je tedy jen orientační. Na fotce se objeví o tochu více než je v hledáčku vidět.




Odkazy pro nákup INSTAX MINI 8 ZDE

Jak fotit s Instax WIDE 210




Pro ovladání celého foťáku slouží panel na levé straně. Naleznete zde vše, co je potřeba: tlačítko power (zapnutí/vypnutí), vzdálost ostření (0,9 - 3 m/3 m - nekonečno), barevný profil (lighten, normal, darken), blesk (slouží k trvalému zapnutí). Po stisknutí tlačítka Power se vysune za pomocí elektrického motorku objektiv, následně se rozsvítí červená kontrolka u hledáčku, která nás uprozňuje na nabíjení blesku. Jakmile zhasne, můžeme začít fotit. U WIDU je potřeba myslet na to, že ostří skoro až od 1 m. Jde použít Close-up čočku, díky které zaostříte z větší blízkosti. Nám se osvědčilo při focení "portrétů" a detailů nechat nastavení na normál (0,9 - 3 m). Pro focení celé postavy nebo vzdálenějších objektů (např. krajinky) přepneme na ostření od 3 m. Dále pak nastavujeme barevný profil fotky. Jak jsem už psal, u Instaxu obecně je lépe fotku podexponovat. Pokud fotíme za jasného slunečného počasí, je dobré si dát DARKEN (ztmavení). Fotka díky tomu dostane větší kontrast a částečně se vyruší ostré světlo. Nastavení na pozici LIGHTEN skoro nepoužíváme, fotky jsou díky tomuto módu hodně měkké (světlé). Ve většině případů Vám postačí NORMAL. Tip na konec: do hledáčku se dívejte levým okem. Když jsme se dívali okem pravým, fotka nebyla kompozičně taková, jakou jsme ji čekali.





Odkazy pro nákup INSTAX WIDE 210 ZDE 



Děkujeme partnerovi HOMOBOT.cz


3 komentáře:

  1. Focení večer funguje přepnutím na Lighten+blesk? :)Děkuji za odpověď :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Týno, ano je to přesně tak jak píšeš. Je tu ještě jedna možnost pokud máš model s funkcí HI-Key, díky které bude výsledná fotka více prosvícená. Ať to fotí.

      Vymazat
  2. Ahoj, chcem sa ťa poradiť. Mám Instax mini 8 a už pár fotiek mi nevyšlo. Môžeš mi dať pár rád na použitie jednotlivých typov svetla - indoors, cloudy, sunny, sunny and bright, Hi-key ? Ďakujem :-)

    OdpovědětVymazat